De geboorte van een legende
Sinds 1903
 • Wapenfabriek

  In opdracht van de koning werd in het Zweedse Huskvarna een wapenfabriek gevestigd.

 • Naaimachines

  De wapenfabriek start daarnaast de productie van gietijzeren keukenapparatuur en naaimachines.

 • Keukenapparatuur

  De wapenfabriek start daarnaast de productie van gietijzeren keukenapparatuur en naaimachines.

 • Rijwielen

  Husqvarna neemt rijwielen op in zijn productgamma.

19
03

De start van een legendarische reis

Husqvarna stelt in 1903 zijn eerste 'motorrijwiel' aan het publiek voor. Als oudste motorfietsfabrikant met een ononderbroken productie ter wereld heeft Husqvarna de laatste 110 jaar van zijn ontwikkeling gelukkig wel het een en ander bijgeleerd.

1933

Voor het eerst de smaak van de overwinning

In het wegraceseizoen van de jaren 1933 en 1934 was Husqvarna regelmatig terug te vinden op de bovenste treden van het podium – een familietraditie die de afgelopen tachtig jaar heeft standgehouden.

19
53

De geboorte van de motorcross

In Europa werd na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe vorm van motorsport populair, die 'Moto-cross' of 'motorcross' werd genoemd. Vanaf 1953 werden in heel Europa crosswedstrijden georganiseerd. De lichte en eenvoudig om te bouwen eencilinder-wegmotorfietsen van Husqvarna waren al snel topfavoriet voor offroadgebruik.

1955

De legendarische Silverpilen

In het Zweeds, de moedertaal van Husqvarna, betekent dat 'Zilveren Pijl'. Het was een innovatief Husqvarna-model, dat speciaal voor offroadgebruik was gebouwd. Wendbaar, met een gewicht van slechts 75 kg, een telescoopvoorvork, hydraulische schokdempers en een in het frame gemonteerde motor: voor die tijd niet minder dan een revolutie.

19
59

Husqvarna's eerste Motorcross-wereldtitel

Rolf Tibblin behaalde in 1959 met zijn 250cc Husqvarna de felbegeerde wereldtitel. Dat was de start van een lange en succesvolle carrière in de motorcross-wedstrijdsport, zowel voor Tibblin als voor Husqvarna, waarbij in de loop der tijd vele wereldkampioenschappen, overwinningen bij de 'Motocross des Nations' en zelfs de eindzege bij de Baja 1000 werden behaald.

1960

Cum laude geslaagd

In 1960 bracht Bill Nilsson de eerste wereldtitel in de 500cc-klasse voor Husqvarna mee naar huis. Husqvarna profiteerde van de ervaring die werd opgedaan met de overwinning van Tibblin en zijn 250cc-machine van 1959. Er werd een uiterst succesvolle topmachine gebouwd voor Nilsson, waarmee de basis werd gelegd voor de dominantie van Husqvarna in de zwaarste motorcrossklassen.

19
63

De glorierijke jaren zestig en zeventig!

Toen de terreinsport voor motorfietsen in de jaren zestig explosief aan populariteit won, braken voor Husqvarna gouden tijden aan. Door de ononderbroken reeks overwinningen bij de belangrijkste wedstrijden ter wereld nam Husqvarna een onaantastbare leiderspositie in de World Motocross in. Met het stormenderhand veroveren van 14 Motorcross-wereldtitels, 24 Europese Enduro-titels en 11 Baja 1000-overwinningen groeide Husqvarna binnen de kortste keren uit tot het absolute topmerk in de terreinmotorsport van die tijd.

19
70

Het ontstaan van een legende

Husqvarna slaagt erin zijn zegereeks in de terreinsport gedurende de hele jaren zeventig voort te zetten: de lijst met overwinningen in motorcross- en endurokampioenschappen groeit onstuitbaar, zowel in de VS als in Europa.

1977

Offroadmotoren worden big business

De faam van Husqvarna breidt zich uit tot ver buiten de offroadwereld. Eind jaren zeventig begonnen grote ondernemingen geïnteresseerd te raken in de toenmalige niche-leverancier van speciale motorfietsen. In 1977 kocht Electrolux, toen een van de grootste Zweedse ondernemingen, de volledige Husqvarna-bedrijvengroep op.

19
83

Altijd op kop

In 1983 zette Husqvarna nieuwe maatstaven door een volledig nieuw vormgegeven 500cc-viertaktmodel op de markt te brengen. De luchtgekoelde, lichte en wendbare offroadmachine bleek de trendsetter voor een nieuwe generatie viertakt-wedstrijdmotoren.

19
87

De trek naar het Zuiden

In 1987 werd Husqvarna Motorcycles overgenomen door de Italiaanse motorfabrikant Cagiva en ingelijfd bij de MV Agusta Motor S.p.A. De "Husky's", zoals hun troetelnaam luidt, zouden voortaan in het Noord-Italiaanse Varese worden geproduceerd.

1988

De breuk

Toen Cagiva/MV Agusta in 1987 de motorfietsdivisie van Husqvarna overnam, bestonden er plannen om in 1988 naar Italië te verhuizen. Maar het kernteam van de ontwikkelingsafdeling van Husqvarna gaf er de voorkeur aan om in Zweden te blijven. Ze besloten zich af te scheiden en richtten in 1988 de Husaberg-fabriek op.

20
07

BMW koopt de legende

BMW koesterde ambitieuze plannen voor het uitbreiden van hun offroadmotorendivisie en kocht in 2007 Husqvarna Motorcycles op. De lange erelijst met offroadzeges en de wereldfaam van Husqvarna vormden een aantrekkelijke optie voor het verwezenlijken van die plannen.

20
13

Een historische hereniging – twee worden weer één!

In 2013 neemt Pierer Industries AG (inmiddels eigenaar van Husaberg) Husqvarna Motorcycles over, waarmee de beide delen van het oorspronkelijke merk Husqvarna uit de jaren zestig en zeventig weer herenigd zijn. In 2014 blaast het 'nieuwe' merk Husqvarna Motorcycles met zijn hypermoderne techniek en zijn legendarische Zweedse vormgeving in blauw, geel en wit zijn glorierijke verleden nieuw leven in. Met een gloednieuwe modelreeks enduro- en motocrossmachines keert een van de oudste motorfietsfabrikanten terug aan de top van de offroad-motorsport. Meer dan 50 jaar wedstrijdervaring en, tot dusver, meer dan 82 wereldtitels... En het legendarische succesverhaal van Husqvarna krijgt een vervolg!

20
14

KLINKEND SUCCES

2014 markeerde het eerste volledige bedrijfsjaar van het ‘nieuwe-generatie’ merk Husqvarna Motorcycles. Met een terugkeer naar de klassieke wit, blauw en gele carrosserie was de ontvangst van motorsportliefhebbers wereldwijd fenomenaal, wat benadrukt werd door de hoogste verkoopcijfers en hoogste jaaromzet ooit.

20
15

EEN VRIJPOSTIGE TERUGKEER NAAR DE STRAAT

In 2015 maakte Husqvarna Motorcycles zijn toekomstvisie duidelijk. Het uitbrengen van het productiemodel Husqvarna 701 SUPERMOTO in 2016, markeert een terugkeer naar de wortels in het straatmotorracen met één enkele cilinder. Een benadering die in de jaren 1930 aanzien verwierf door het revolutionaire, zeer krachtige maar compacte 4-takt motorontwerp van Folke Mannerstedt.

20
16

EEN GROTE STAP VOORWAARTS

In 2016 blijft Husqvarna Motorcycles baanbrekend met een recordverkoop en -groei. De VITPILEN 401- en SVARTPILEN 401-productiemodellen worden aan de wereld getoond, terwijl het VITPILEN 701-concept dat in 2015 werd onthuld, aanzienlijke vooruitgang boekt tot een volledig productiemodel – wat de terugkeer van Husqvarna Motorcycles op de weg nog eens bevestigt.

20
17

EEN VISIE GEREALISEERD

De sterke focus van het merk op innovatie en vooruitgang leidt tot meer belangrijke mijlpalen. Op de EICMA 2017 wordt het serieproductiemodel VITPILEN 701 onthuld, terwijl de presentatie van het SVARTPILEN 701-prototype een unieke inkijk biedt in hoe de Husqvarna Motorcycles-wegmotorenserie zich in de toekomst verder zal ontwikkelen.