Hej Stuttgart

by Max Leitner FOTOGRAAF EN STADSONTDEKKER

Er zijn niet veel plekken waar je de frisheid van een ontluikende zomerdag net zo intens kunt voelen als in Stuttgart. Je moet er wel vroeg voor opstaan. Maar dan ook écht vroeg. In de vroege uurtjes net voor zonsopgang zijn het alleen jij, een vooralsnog onontdekte nieuwe route, een camera om het nog ongeziene vast te leggen, en je motorfiets die je overal naartoe brengt waarheen je inspiratie je voert. Niemand die je voor de voeten loopt en de ongelooflijke, ongerepte stadsgezichten bederft. Niemand die dat speciale moment van je af kan pakken, waarvan je weet dat het nooit meer terugkomt. 

EEN FRISSE BLIK

"Er is een groot verschil tussen alleen en eenzaam", zegt Max Leitner. Hij is 'alleen' op de momenten dat hij erop uit gaat en de wereld vastlegt op een manier die nog nooit eerder door iemand is gezien. Of het nu in Chicago, Shanghai, Rotterdam, Macao, Shenzen of een van de vele andere steden op deze aardbol is, Max is overal geweest. En overal stapt hij zonder vrees uit ramen op de bovenste verdieping van vreselijk hoge gebouwen. Dan legt hij de architectonische en natuurlijke schoonheid van onverwachte vormen en lijnen vast zoals deze onder unieke hoeken en op unieke momenten samenkomen.

"Ik ben altijd een gepassioneerd stedelijk ontdekkingsreiziger geweest, ik heb ook nooit achterom gekeken of iemand me wilde volgen."

Hoe word je een moderne pionier in een wereld waar de mensheid bijna overal naar toe kan reizen, en waar satellieten het voorheen onbekende vanuit de ruimte kunnen vastleggen? Stuttgart is een plaats met een rijk erfgoed en een ongelooflijke lichtval. De stad is een schoolvoorbeeld van Duitse techniek, innovatie en design. Wat heeft deze stad, waar Max Leitner 26 jaar geleden werd geboren werd, met dit alles te maken?

We ontmoeten Max op zijn favoriete moment van de dag, in de vroege uurtjes van de ochtend. Het is een bijzonder ruig terrein met kleine fabrieksgebouwen, spoorrails die plotseling ophouden, en treinen die op reparatie staan te wachten. Op een of andere manier een spannend industrieel landschap, dat een scherp contrast vormt met het weelderige groen van de beboste heuvels en wijngaarden die Stuttgart omzomen. Max rijdt een laadplatform op voor meer uitzicht en geniet daarbij merkbaar van de wendbaarheid van zijn SVARTPILEN 401.

"Ik hou net zoveel van de rauwe en blootliggende authenticiteit van het ontwerp als van het spannende contrast dat het soepele rijgevoel oproept", geeft Max toe. Hij herinnert zich nog steeds dat dit ruige terrein in het industriële noorden van de stad hem een enorme kick gaf toen hij er als 11-jarige op zijn mountainbike voor het eerst langsreed. "Het terrein roept een emotie op, ik heb veel voeling met mijn eerste verkennende herinneringen hier."

Ik vind het leuk wanneer het alleen om mij en het materiaal gaat.

ANTWOORDEN ZOEKEN

Want zover Max zich kan herinneren, heeft hij altijd al een eindeloze stroom vragen gehad, en – gelukkig voor hem – ook geweldige ouders die ze met veel geduld allemaal bleven beantwoorden.

Vragen. Oplossingen. Max Leitner zal nooit ophouden met zoeken en ontdekken totdat hij de antwoorden op zijn vragen heeft gevonden. Een vaardigheid die hem helpt zijn grenzen te verleggen en zichzelf voortdurend te verbeteren. Om een tot dusver nooit waargenomen rijkdom in de opbouw van de ruimte te vinden. Om de interactie van gebouwen, ruimtes en infrastructuur vast te leggen die ons door het stedelijke landschap voert. Dat maakt dat uit zijn werk zoveel visie spreekt.

"Waarom verliet hij de Verenigde Staten, waar hij de afgelopen jaren heeft gewoond? Wat inspireerde hem om van Stuttgart weer zijn thuis maken? Wat is de aantrekkingskracht van een stad in het welvarende zuidwesten van Duitsland met 600.000 inwoners, wanneer het zijn doel is om het niveau van stedelijke belevingsfotografie naar een hoger plan te tillen? "

instagram

"Als we kijken naar de topografie van Stuttgart, is er veel ruimte om te verkennen, omdat de stad op is heuvels gebouwd. Dit veroorzaakt een soort natuurlijke beweging. Een stroom. Het is een kwaliteit die inherent is aan geaccidenteerd terrein, heuvel op en heuvel af met steeds veranderende vergezichten. Er zijn plaatsen waar het te steil is voor bebouwing en waar zich, eigenlijk onvermijdelijk, een bos bevindt. Dit zijn enkele van de redenen waarom Stuttgart voor mij een heel stuk interessanter is dan Chicago, wat een zeer vlakke stad is met een strak Amerikaans stratenplan."

EEN TANDJE ERBIJ

Max start zijn motor en rijdt een heuvel op – mens en machine in één, moeiteloze symbiotische beweging. "Ik zou nooit op een motor willen rijden die niet perfect op mijn persoonlijkheid aansluit", vertelde hij eerder al. Op weg naar de top van de heuvel stopt hij spontaan om ons deelgenoot te maken van een van die prachtige uitzichten over Stuttgart. Na anderhalf uur rijden door de heuvels ben je diep op het Duitse platteland beland. Vrienden van Max hebben in Sigmaringen een huis aan de Donau. "Als ik daar op de SVARTPILEN heen rijd om een nachtje te logeren, voelt het alsof ik heen ver van huis ben, net alsof ik op vakantie ben – ook al ligt het maar 100 kilometer zuidelijker."

Hoe weet je wanneer je er klaar voor bent om verder te gaan? Wanneer je naar Max Leitner zijn Instagram-account kijkt, bevangt je misschien een gevoel van duizeligheid wanneer je ziet dat hij bovenop een wolkenkrabber zit met zijn voeten honderden meters boven de grond bungelend. Hoewel het er gevaarlijk uitziet, vindt het allemaal op zeer professionele wijze plaats en met een uitgekiende precisie.

Echt avontuur heeft naar zijn mening niks met risico's te maken. Het gaat erom het risico naar je hand te zetten. Zowel fysiek als mentaal. "Ik denk dat mijn inschattingsvermogen voor gevaren dankzij mijn ervaringen is gegroeid. Ik heb geleerd om met wind, regen en hoogte rekening te houden, en om altijd op drie punten grip te houden - net zoals mijn vader me heeft geleerd."

"IK ZOU NOOIT OP EEN MOTOR RIJDEN DIE NIET PERFECT OP MIJN PERSOONLIJKHEID AANSLUIT"

Max Leitner

De grootste uitdaging is je eigen mentale instelling.

"Vlakbij de beroemde stadsbibliotheek van Stuttgart, die is ontworpen door de gerenommeerde Yi Architects, ligt een verlaten stukje stedelijk landschap, bedekt met grind en hier en daar wat plukjes gras. Een opvallend ruig stukje land dat in scherp contrast staat met een elegant vormgegeven winkelcentrum 'Milaneo', dat er direct achter is gelegen.

Max koos deze plek om wat te spelen met zijn motorfiets. De achtergrond voor dit stukje stedelijke landschap in verval is de bibliotheek – een futuristische monoliet waarbij de talloze glazen gevelblokken het licht in de zwevende architectonische lijnen van het gebouw vangen. Het gebouw lijkt in zijn hart en ziel door een oud pantheon te zijn geïnspireerd. "

Dit gebied rond de Mailänder Platz, waar zich ooit het oude vrachtspoorstation bevond, lijkt zich voortdurend in een overgangsfase van het verleden naar de toekomst te bevinden. Het is een belangrijke impulsgever voor een toekomst die zich nog aan het ontwikkelen is en geenszins vastligt. Niemand weet hoe lang de stadswildernis op deze contrastrijke grindvlakte nog zal blijven bestaan.

"Ik vind het prettig wanneer ik daar alleen ben, simpelweg genietend van de lekkere losse grond. Daardoor begrijp ik hoe de motorfiets reageert. Op een grindoppervlak buiten de openbare weg kun je opzettelijk je tractie verliezen zonder dat het gevaarlijk wordt." Hij is zich uitermate bewust van zijn grenzen en, hoewel hij altijd nieuwe mogelijkheden wil verkennen, zou hij zichzelf of anderen nooit in gevaar brengen. Dat is een regel die Max Leitner zegt nooit te zullen breken.

EEN SPEURTOCHT DOOR DE STAD

En nu gaat het richting het westen van Stuttgart voor de speciale zelfgebrande koffie van Mókuska, een kleine koffiebranderij aan de beroemde Johannesstraße, die bijna 200 jaar geleden de belangrijkste doorgaande weg door Stuttgart was.

Mókuska is het Hongaarse woord voor eekhoorn. Het logo van deze unieke koffiebranderij van duurzaam gewonnen 'bonensap' is een schattig eekhoorntje dat een koffiemokje vasthoudt en er uitermate tevreden uitziet. Max komt een beetje te laat aan, pakt een verse croissant en een van de heerlijke zelfgemaakte espresso-koekjes en bestelt de beste Latte Macchiato in de stad voor zijn perfecte Stuttgarter ontbijt. "Ik hou van mensen die hun eigen dingen maken, die geïnspireerd zijn door het idee om andere mensen kwaliteit te bieden, mensen die kwaliteit ook weten te waarderen. Mókuska slaat daarmee echt de spijker op z'n kop", zegt hij.

Het gaat erom een positie in te nemen van waaruit je kunt kiezen.

Het café is mondiaal geïnspireerd en vooruitstrevend en gelooft tegelijk heilig in de waarde van traditioneel vervaardigde, zelfgemaakte lekkernijen. Hiermee heeft deze plek de voorheen rustige woonstraat nieuw leven ingeblazen. "Ik voel soms me een beetje weemoedig en 'ontheemd' nu ik hier wegga", zegt Max. Het hippe Heusteigviertel in het zuiden van het centrum van Stuttgart wordt zijn nieuwe speelterrein. Hij heeft een achterplaats gehuurd die zijn nieuwe woning en studio gaat huisvesten. Om daadwerkelijk een betaalbaar toevluchtsoord in deze populaire wijk te vinden, is op zich al een kunst en een ontdekkingsreiziger waardig. Het vereist de nodige verbeeldingskracht, een open geest en ook een beetje geluk.

NOG MEER ONTDEKKEN

Terug op de motor. Hij zoekt verder naar stadsgezichten die totaal afwijken van wat hij eerder heeft gezien. Max verkent voorzichtig enkele veelbelovende perspectieven vanaf het dak van een parkeergarage. We krijgen een prachtig uitzicht op het zich rondom uitstrekkende Stuttgart. In de verte is Killesberg zichtbaar, een weelderige groene buitenwijk waar Max opgroeide. Dáárachter ligt de zogenaamde "wond", een enorme bouwplaats waar straks het nieuwe station van Stuttgart zal verrijzen.

Tijdens de kerstvakantie was Max daar al om het verhaal van industriële en grootstedelijke verandering in zijn karakteristieke stijl van contrasterende architectonische esthetiek en symmetrische lijnen vast te leggen. "Ik ben altijd al gefascineerd geweest door de mogelijkheid om via fotografie alles te ontleden en zo compleet nieuwe perspectieven en gedachten over de dingen op te roepen." Zijn zeer eigen beelden ontstaan vanuit een samensmelting van Max' unieke visie, de omgeving zelf en de door hem gebruikte apparatuur – van camera tot motorfiets. Al deze elementen drukken stuk voor stuk een stempel op zijn werk.

"Ik denk graag dat ik net zoveel karakter heb als de SVARTPILEN 401", zegt Max als hij weer op zijn motorfiets springt. Het is tijd voor een bezoek aan Wagenhallen, een roerige kunstenaarskolonie in het noorden van de stad. De manier waarop deze mensen met elkaar leven en werken is heel anders dan de manier waarop hij zelf te werk gaat. Maar het knotsgekke mengsel van kleurrijke containerruimtes en gigantische sculpturen van oud technisch materiaal intrigeert hem.

Het is deze rusteloze nieuwsgierigheid die mij inspireert.

TIJD OM NA TE DENKEN

Later gaat Max naar Hillson's, een hip mengsel van bar, trefpunt en winkel voor motorfanaten, die net in het Heusteigviertel is geopend. Hij zal ongetwijfeld een bakkie doen met Philipp, een lang, hip en bebaard heerschap dat de drijvende kracht is achter de creatieve kring bareigenaren.

Het is het perfecte moment voor Max om met Philipp ideeën uit te wisselen voor zijn volgende expositie. En om verhalen te vertellen over zijn vriend Brian die aan de rand van Death Valley woont. Of over zijn vriendin Jennifer, die bij het ochtendgloren de top van een wolkenkrabber in Shanghai verkende. Of om herinneringen op te halen aan een indrukwekkende nachtelijke excursie in het beroemde Louvre in Parijs. En dan zijn er nog Lissabon, Chicago, en alle andere gekoesterde momenten. Zijn aanzienlijke verzameling fotografische meesterstukjes getuigen – soms op een verbazingwekkende manier – van de onvergelijkbare visie van een echte stedelijke ontdekkingsreiziger.

Hoe hebben Philipp en Max elkaar voor het eerst ontmoet? Max' SVARTPILEN trok voor het eerst Philipps aandacht ergens in de stad, en hij was meteen gefascineerd. Ze raakten aan de praat, zoals ze dat straks ook weer zullen doen. Maar ondertussen is Max nog even de hort op om een andere locatie te bekijken. Een trap opklimmend en uit een raam kijkend. Op zoek naar een nieuwe, nog ongeziene gezichtshoek voor zijn volgende fotosessie, ergens in het hart van Stuttgart. Waar precies? Het verhaal en de ontdekkingsreis van Max blijven doorgaan en houden hopelijk nooit op.

"IK BEN ALTIJD EEN GEPASSIONEERD ONTDEKKINGSREIZIGER GEWEEST, IK HEB OOK NOOIT ACHTEROM GEKEKEN OF IEMAND ME WILDE VOLGEN."

Max Leitner

Photos: Robert Fischer | Text: Anne Nürnberger

?

Please choose your bike

?

Please choose your bike